Svobodni, kot ptice, ki nič ne sejejo, samo zobljejo
- Katja Tomšič

- Mar 31, 2023
- 2 min read
Updated: Jul 31, 2023
prvič objavljeno 22.4.2022, na baba-jaga.si

Čas korona krize je zamajal bleščečo iluzijo urbanega sveta. Z vsakim novim zapiranjem in z vedno novimi omejitvami je postalo samo še bolj jasno kje ostane svoboda nedotaknjena – v naravi, v praktičnem znanju in v veščinah, ki nas naredijo samostojne in neodvisne!
Zato smo se na Našem placu podvizali in organizirali delavnico o užitnih divjih rastlinah. Saj znanje o divjih rastlinah pomeni natanko to - svobodo, da si lahko sami, s svojimi rokami, vedno, v vsakem letnem času, priskrbimo najbolj kvalitetno, najbolj ekološko, popolnoma neoporečno in zdravilno hrano.
V tem duhu smo imeli sredi muhastega aprila prvi pomladni sklop delavnic. Dobili smo se dvakrat; petkova delavnica je bila namenjena otrokom, sobotna pa odraslim. Po čarobnem svetu samoniklih rastlin nas je vodila Darja Vrana, varuhinja zapuščine Daria Cortesa.
PETEK - ČUDEŽNI SVET DIVJIH RASTLIN ZA OTROKE
Namen petkove delavnice ni bil v tem, da se bodo otroci naučili deset ali več novih rastlin, jih prepoznali in nato recitirali njihova imena. Ravno nasprotno, imena rastlin nam sploh niso bila pomembna.

Pomembno nam je bilo, da otroci spoznajo, da hrana ne raste samo v trgovini, ampak, da si jo lahko vsak nabere tudi v gozdu, na travniku in na drugih naravnih rastiščih. Želeli smo, da otroci začutijo, da so tudi oni sami del narave in da so rastline naše sestre, s katerimi se ravna spoštljivo in zavestno, kot z vsemi živimi bitji.

Pomembno nam je bilo, da otroci spoznajo, da hrana ne raste samo v trgovini, ampak, da si jo lahko vsak nabere tudi v gozdu, na travniku in na drugih naravnih rastiščih. Želeli smo, da otroci začutijo, da so tudi oni sami del narave in da so rastline naše sestre, s katerimi se ravna spoštljivo in zavestno, kot z vsemi živimi bitji.

Sprehodili smo se po travniku, skozi gozd in nabirali lakoto, koprive, krompirjevec, regačico, dežen, kislico.

Naučili smo se kako v rokah posvaljkamo koprivo na način, da nas čisto nič ne opeče in da jo lahko potem zaužijemo kar surovo!

Ko smo se vrnili k naši hiški, smo pregledali kaj smo nabrali. Nato pa smo s skupnimi močmi iz divjink skuhali krompirjevo juhico in palačinke.

SOBOTA - PRAKTIČNO ZNANJE O DIVJIH RASTLINAH ZA ODRASLE
Sobotno delavnico smo zjutraj pričeli z okušanjem odličnih namazov iz divjih rastlin. Darja je za nas pripravila tudi domač kruh in sladko-kislo marmelado iz jerebike (ki je bila tako neverjetno dobra, da se mojim brbončicam še vedno sanja o njej).
Nato smo se zbrali ob ognju. Darja nas je povabila, da se vrnemo nazaj k Njej, naši Materi Naravi.

"Naš svet se spreminja! Nezadržno, neizbežno in neizprosno. Nekaj pa ostaja isto. Vedno je bilo, bo in je. Narava, naša Velika mati, nam ostaja edina stalnica, edino zavetje in gotovost."
Darja Vrana, v knjigi Novice iz divjine

Po kratkem uvodu smo se podali na pohod po travniku in skozi gozd. Spoznavali in nabirali smo samonikle rastline.

Nabrali smo tudi smolo iz katere smo kasneje skuhali mazilo.

Zeleni izkupiček našega pohoda skozi gozd.

Priprava divjega kosila. Sekljamo na drobno, čisto drobno, kot se le da.

Kuhanje smolnega mazila v vodni kopeli.


Spet smo preživeli še en čudovit dan na Placu. Zdaj pa že komaj čakamo poletno delavnico divjih rastlin!



Comments